Председателят на Европейското дружество по физикална и рехабилитационна медицина пред Здравен навигатор

Между 26-ти и 29-ти октомври в Правец се състоя VIII-ти Конгрес по физикална и рехабилитационна медицина с международно участие. Събитието събра рекорден брой специалисти в сферата, като богатата научна програма включваме водещи български и европейски имена.

Председателят на Европейското дружество по физикална и рехабилитационна медицина – проф. Alain Delaqrue, изнесе две лекции на тема “Научно-изследователска работа в областта на ФРМ в Европа” и “Оценка на пациенти с двигателни увреждания”. Ето какво сподели той пред екипа ни:

Проф. Delaqrue, днес изнесохте два много интересни доклада. Какви бяха ключовите аспекти?
Първата ми лекция бе посветена на новата “White book of physical and rehabilitation medicine in Europe”. Предишното издание излезе преди 10 години и бе преведено на над 30 езика по света.
В момента работим над новото издание, от което представих части, посветени на изследователската дейност в Европа. Публичното представяне на новата бяла книга ще се случи по време на Esprm 2018 – конгрес, организиран от Европейското дружество по физикална и рехабилитационна медицина и Литовското дружество по физикална и рехабилитационна медицина. Събитието ще се състои от 1-ви до 6-ти май 2018 година във Вилнюс, Литва.
Вторият ми доклад коментира ролята на специалистите по физикална и рехабилитационна медицина в оценката на пациенти с моторни увреждания. Представих две програми, които се провеждат в момента, едната от които организирахме в нашата университетска болница.

Какво е посланието, което искате Вашите колеги да запомнят от втората Ви лекция?
ПАЦИЕНТИ. Бих искал присъстващите тук специалисти да осъзнаят, че ключовата дума в презентацията ми е “ПАЦИЕНТИ”. Ние не правим оценка на походката и двигателните умения на болния, а оценяваме самия болен. В този процес трябва да имаме предвид мотивацията за участие на пациента, околната среда, семейната среда и редица други фактори.

За пръв път ли посещавате България?
Не, преди около 10-15 години дойдох тук, за да участвам в изследване, провело се между Марсилия – града, в който работих тогава, и няколко други европейски града, включително и София.

Какви са Вашите впечатления от конгреса?
Изключително е важно, че Българското дружество по физикална и рехабилитационна медицина е толкова дейно! За да се наблюдава напредък на европейско ниво, националните организации трябва да работят усилено.
Вашите специалисти са наистина активни. Бих искал да дам пример с проф. Елена Илиева, която участва в два комитета в Еропейското дружество – Management Committee и Special Interest Scientific Committee. Тя е част и от други европейски организации. Проф. Илиева е българка, която работи не само на национално, но и на европейско ниво и допринася за нашата кауза.

Какво е посланието Ви към младите Ви колеги?
Бъдещето на рехабилитацията са изследванията. Всички млади специалисти трябва да знае това и да бъде активен в тази сфера.
Специализантите по физикална и рехабилитационна медицина в момента могат да се възползват от 3 школи на европейско ниво – Science 2000, Science 2005 и третата, която ще бъде представена догодина във Вилнюс. Те имат възможност да бъдат обучени от най-добрите лектори от Европа и света.
Така че бъдещето – това са младите с тяхното участие в изследователска дейност.