По покана на Българската Асоциация по физикална медицина и рехабилитация (АФМР)

  • За първи път в България се организира провеждането на Общите събрания на Европейското дружество по физикална и рехабилитационна медицина /ФРМ/ и на Секцията и Борда по ФРМ към Съюза на Европейските медицински специалисти, на които Асоциацията е активен член.
  • В хотел Империал, в град Пловдив, в преиода 05-07.09.2019 г., ще заседават над 70 водещи специалисти от Европа, представители на всички европейски държави и ще обсъждат въпроси свързани с развитието на науката, клиничната практика и обучението в областта на Физикалната и рехабилитационна медицина.”

За първи път Пловдив ще бъде домакин на общите събрания на две изключително авторитетни европейски организации по рехабилитация. От 5 до 7 септември 2019-а в Града под тепетата ще се съберат повече от 70 от водещите специалисти по рехабилитация от Европа, които ще фокусират вниманието си върху науката, клиничната практика и обучението. Своите общи събрания ще проведат Европейското дружество по физикална и рехабилитационна медицина (ФРМ) и Секцията към Съюза на европейските медицински специалисти.

Безспорно една от причините за това е активното участие и приносът на проф. Елена Илиева в дейността на тези организации. Фактът, че Европейската организация избира събитието да се проведе в страната ни, е чест за българската научна общност и особено за специалистите по ФНР, подчертават от МУ-Пловдив.

Проф. Илиева оглавява Европейското дружество в продължение на два мандата, а в момента е начело на Комитета по ударно-вълнова терапия. Тя е ръководител на Катедрата по ФРМ в университета и завежда Клиниката по рехабилитация в УМБАЛ „Свети Георги“.

И двете организации, които се събират у нас, при това за първи път, са изключително авторитетни и работят целенасочено и активно за развитието на науката и клиничната практика. Сред ангажиментите им са създаването на научни мрежи, на правила за добра медицинска практика, определяне на компетенциите и ролята на лекарите специалисти, когато става дума за комплексното лечение на различни болести. Разработват още критерии и акредитират рехабилитационните програми, работят по проблемите, свързани с обучението и унифицирането на изискванията за специализация на медиците на европейско ниво.